Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Kokusu: Halitosis

Ağız kokusu, tıptaki ismiyle halitosis, geçmişten günümüze insanların sosyal ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olmuştur. Bu durum, evliliklerin dahi olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Günlük yaşamda ve iş hayatında kişi, özgüven problemi yaşayarak mesleki başarısının önüne geçebilir. Ağız kokusu problemiyle karşı karşıya kalan kişi, bu probleminin farkına vardığında kabullenme ve çevresel dışlanma konularında psikolojik sorunlar yaşar. Ağız kokusu, genellikle bir hastalık olarak görülmez; aslında başka hastalıkların habercisi olarak kabul edilir. Ağız kokusunu fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki ana grupta incelemek mümkündür.

Patolojik Ağız Kokusu

Patolojik ağız kokusunun farkındalığı, kişinin kendisi, çevresindekilerin uyarısı veya doktorun uyarısı ile mümkün olabilir. Hasta, diş hekimine bu şikâyetle başvurduğunda ilk adım atılmış olur. Bu tip ağız kokusunun sebepleri arasında:
  • Şeker hastalarında (aseton kokusuna benzer),
  • Karaciğer yetmezliği yaşayan hastalarda,
  • Kronik böbrek yetmezliği hastalarında (balık kokusuna benzer),
  • Akciğer ve sinüs kökenli enfeksiyonlarda,
  • Metabolizmanın çalışmasından kaynaklı bozukluklar,
  • Diyet, oruç tutmak, açlık ve ağız kuruluğu (sıvı gıda tüketiminin azalmasıyla vücuttaki yağ ve protein çözünmesi kötü ağız kokusuna yol açar)
Fizyolojik Ağız Kokusu

Herhangi bir ağız ve diş problemi yaşamayan kişilerde sabahları uyandıklarında ağız kokusu sorunu ile karşılaşılabilir. Bu duruma sindirim kanalında toplanan gazlar ve dilde üreyen bakteriler yol açmaktadır. Dili fırçalamak, gargara yapmak ve sakız çiğnemek bu problemin geçici çözümleri arasında olabilir. Ayrıca yemek yedikten sonra nefeste fark edilen kötü koku fizyolojiktir. Sarımsak ya da soğan tüketen kişinin nefesinin kokması hastalık sebebi değildir.

Ağız Boşluğundan Kaynaklanan (Halitosis) Ağız Kokusu

Ağız kokusunun nedenlerinin %87'si ağız boşluğundan kaynaklanır. Bunun dışındaki nedenler arasında ise %51 dil, %17 diş eti enfeksiyonu, %15 diş eti çekilmesi ve kalan %17 ise diğer nedenlerdir. İlk muayenede tanı koymak mümkündür. Geç kalınmadığı takdirde kolay tedavi edilebilir. Problemin fark edilmesinin ardından doktora müracaat konusunda gecikmemek, kolayca çözüme ulaşmayı sağlar. Aksi takdirde daha büyük problemlerle karşılaşmak kaçınılmazdır.

Ağız Boşluğu Kökenli Ağız Kokusunun Tedavisinde Yapılması Gerekenler
  • Dişlerin ve diş etlerinin bakımı oldukça önemli bir etkendir. Diş çürüğü ve diş eti iltihapları ağızda kötü kokulara sebep olur. Bu nedenle ağız ve diş bakımını günlük yapmanın yanı sıra rutin doktor kontrollerini aksatmamak gerekir. Doktor tavsiyelerini dinleyip ağız ve diş sağlığının bakımına önem verilmelidir.
  • Sakız çiğnemek tükürük salgısını artırır. Tükürük, ağız kokusu mücadelesinde en güçlü ve doğal silahımızdır. Dişlerin arasında kalan gıda parçalarının yerinden çıkmasını sağlar. İçinde bakteri öldürücü antibiyotikler bulunmaktadır. Sabahları ağız kokusu probleminin yaşanmasının en önemli etkeni ağız kuruluğudur. Tükürük salgısı gece uyurken yavaşladığı için ağız içinde kalan yemek artıkları gece boyu bakteri üretmektedir. Bu nedenle sabahları ağız kokusu yaşamak kaçınılmazdır. Sakız çiğneyerek ağız kokusunun önüne geçilebilir.
  • Diş protezlerine ve köprülerin bakımını aksatmamak, temizliğini özenle yapmak gerekir. Biriken yemek artıklarının yol açacağı ağız kokusu kaçınılmazdır. Diş hekimi kontrollerinin zamanında yapılması ve değiştirilmesi gereken protezlerin zaman kaybetmeden yapılması önemlidir. Ayrıca tam olmayan dişlerin eksikliğinin giderilmesi konusunda hassasiyet göstermek gerekir.
  • Su tüketimini artırmak, bilinen diğer faydalarının yanı sıra ağız kokusuna da faydalıdır. Ağızda bakteri birikmesine bol su tüketimi ile engel olmak mümkündür.
  • Tarçın ve karanfil tüketimi, ağız içi yaralarının iyileşmesini hızlandırır. En iyi ağız bakım ürünü denilebilir. Gün içinde emilebilir ya da içeceklerin içine atılarak tüketimi mümkündür. Tarçınlı sakızlar da ağız kokusunu önleme konusunda fayda gösterecektir. Aynı zamanda kahve taneleri çiğnemek, limon ve portakal kabuğunun suyu da doğal çözümler arasında yer alır.
  • Diş ipi kullanımı, fırçalama sonrasında kalan gıda parçalarını temizlemek için oldukça önemlidir. Ülkemizde kullanımı çok yaygın değildir. Ancak ağız temizliği konusunda önemli bir yere sahiptir.
  • Burun tıkanıklığı da ağız kokusunun bir etkenidir. Ağızdan nefes alındığında ağız kurumasına ve bu durum da ağız kokusuna davetiye çıkaracaktır.
  • Sigara ve alkol kullanımı, ağız kuruluğuna neden olmasının yanı sıra çeşitli diş eti hastalıklarının da sebebidir. Ağız kokusundan korunmak için sigara ve alkol tüketimini bırakmak gerekebilir.
  • Besinleri iyice çiğnemek, tükürük salgısının artmasına ve yutkunma sırasında ağızda yemek parçası kalmamasını sağlar. Bolca çiğnemek, dişlerin arasında biriken gıda artıklarının yerinden koparak mideye inmesine yardım eder.
  • Şeker tüketimini azaltmak gerekir. Un, şeker ve tatlandırılmış hazır yemekler ağızda bakteri artmasının en önemli sebebidir. Günlük hayatta fazla tüketilen bu tip gıdalar, diş çürümelerine neden olur. Ağız sağlığının ciddi oranda bozulmasına etkendir.
Ağız kokusu yaşayan hastaların yanı sıra ağız kokusu korkusu yaşayan hastalar da diş hekimlerine bu şikâyetle başvurmaktadırlar. Halit-fobi problemi olarak adlandırılan bu durumdaki hastalar, psikiyatri kliniğine yönlendirilmektedir.

Ağız Kokusu Ölçüm Cihazı

Ağız kokusunun tespiti için ölçüm yapan cihaza halitometre adı verilir. Halitometre, sadece ağız kokusunun miktarını ölçer ve kokunun nereden geldiğini işaret etmez. Bir kez ölçümle tanı konamaz. Cihazın yeterince kaliteli olması önemlidir. Tedavinin gidişatı hakkında yol göstericidir.

Ağız Kokusu (Halitosis) Hakkında Bilmediklerimiz

  • Birçok insan ağız kokusuyla ilgili problemler yaşamaktadır. Her dört insandan üçü bu sorunla mücadele etmektedir.
  • Ağız kokusu sadece ağız bakımı yapmayan kişilerde görülmez. Farklı nedenlerden kaynaklanan ağız kokusu problemi yaşanabilir.
  • Ağız kokusu problemi yaşayan birçok insan bunun farkında değildir.
  • Piyasada bulunan gargaraların %95'inde alkol bulunmaktadır. Bu durum ağız kokusuna sebep olmaktadır.
  • İçinde bazik madde barındıran diş macunları ve sakızlar da ağız kokusunu artırmaktadır.
  • Ağız kokusunu önlemede diş fırçalamanın rolü %33'tür. Beraberinde dili fırçalamak ise %42-88 oranında ağız kokusunu engellemektedir.
  • Dilin arka kısmındaki alanda tükürük birikmesi nedeniyle bakteri artışı olmaktadır. Bu durum da ağız kokusunun bir başka nedenidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tınal

23 Temmuz 2024 Salı

Ağız kokusu yaşayan biri olarak, sabah uyandığımda dilimdeki bakterilerin ağız kokusuna neden olduğunu fark ettim. Dili fırçalamak ve gargara yapmak bu durumu ne kadar azaltabilir? Ayrıca, ağız kuruluğunu önlemek için sakız çiğnemek gerçekten etkili midir? Bu adımlarla tamamen kurtulabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tınal,

Ağız kokusu gerçekten can sıkıcı bir durum olabilir, ancak doğru adımlarla bu sorunu büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Dilinizi fırçalamak ve gargara yapmak, dil üzerindeki bakterileri temizleyerek ağız kokusunu önemli ölçüde azaltabilir. Özellikle dil temizleyici kullanmanız bu konuda daha etkili olabilir.

Ayrıca, ağız kuruluğunu önlemek için sakız çiğnemek gerçekten etkili bir yöntemdir. Sakız, tükürük üretimini artırarak ağız kuruluğunun önüne geçer ve bu da ağız kokusunu azaltabilir. Ancak, şekersiz sakız tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Bu adımlarla ağız kokusunu büyük ölçüde kontrol altına alabilirsiniz, ancak tamamen kurtulmak için düzenli diş hekimi kontrollerine gitmek ve altta yatan başka sağlık sorunları olup olmadığını kontrol ettirmek de önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Ağız Kokusu Ölçümü

Ağız Kokusu Ölçümü

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağızda Şeker Tadı

Ağızda Şeker Tadı

Ağız Yaralarına Bitkisel Çözüm

Ağız Yaralarına Bitkisel Çözüm

Oruçluyken Ağız Kokusu

Oruçluyken Ağız Kokusu

Ağız Hastalıkları

Ağız Hastalıkları

Ağız Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ağız Estetiği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ağız Estetiği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Ağızdan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ağızdan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yutak Türleri ve Özellikleri

Yutak Türleri ve Özellikleri

Sinüzit Ağız Kokusu Yapar mı?

Sinüzit Ağız Kokusu Yapar mı?

Rahim Ağzı Yetmezliği

Rahim Ağzı Yetmezliği

Ağızdan Acı Su Gelmesi

Ağızdan Acı Su Gelmesi

Ağızda Limon Tuzu Tadı Neden Olur?

Ağızda Limon Tuzu Tadı Neden Olur?

Ağız Ülseri Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Ülseri Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Yaraları Nasıl Geçer?

Ağız Yaraları Nasıl Geçer?

Ağızda Aft Belirtileri ve Tedavisi

Ağızda Aft Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Mantarı Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Kanseri Belirtileri

Ağız Kanseri Belirtileri

Ağızdan Salya Akması

Ağızdan Salya Akması

Ağız Kokusu Giderme

Ağız Kokusu Giderme

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız?

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız?