Ağız Tadı BozukluğuAğız tadı bozukluğu, insanların yedikleri yiyeceklerin tadını tam olarak alamama veya daha önceden yedikleri bir yiyeceğin tadının bozulduğunu hissetmelerine neden olan bir rahatsızlıktır. Bunun birçok nedeni bulunmaktadır. Sıklıkla sigara içen, aşırı alkol tüketen, madde bağımlıları, sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişilerde ve genellikle hamile kadınlarda bu durum görülmektedir. Vücuttaki demir oranının yükselmesi, koku alma ve tat alma gibi duyuların birbirleri ile bağlantılı olmasından dolayı, yiyeceklerin tadını alamamaya neden olabilir. Eğer insanlar koku almakta güçlük çekiyorlarsa, yedikleri gıdaların tadının değiştiğini hissedebilirler. Eğer bir kişi birden fazla yiyecekte tadını alamıyorsa, bir sorun olduğundan tedavi olması ve nedenini bulması gerekmektedir. Tat Alma Duyusunun Zayıflamasına Neden Olan Faktörler
Kişilerin kullandığı antidepresanlar veya kronik bir rahatsızlıktan dolayı alınması gereken ilaçlar, kısa süreli kullanacakları antibiyotikler tat değişiminde büyük etken olabilir. Kişinin doktor tarafından verilen ve kullanmış olduğu ilaçlara bağlı olarak tat değişikliği geçici olabilir. İlaçlar bırakıldığında kısa bir süre sonra tekrar eski tat almaya başlarlar. Tat Alma Bozukluğunun TürleriAgeusia:Hastalığın belli bir nedeni olmadan ağızda tat alma bozuklukları olur. Sigara içmeyen, ilaç kullanmayan veya tat alma bozukluğu yaşamasına neden olacak herhangi bir sorun olmadan oluşan bir rahatsızlıktır. Kişi en sevdiği yiyecek olsa bile hiçbir tat almaz. Ne içtiklerinden ne de yediklerinden tat almamaya başlar. Bir anda oluşan bir hastalıktır.Hypogeusia: Sigara veya ilaç kullanımı sonucunda oluşabilecek bir durumdur. Hastanın tat alma duyusu çok zayıflayacaktır. Yediği bir yiyeceğin veya içeceğin eskisi gibi tadını tam olarak alamayacaktır. İnsanlar tatlı, acı ve ekşi tatları asla alamazlar. Dysgeusia: Bu rahatsızlıkta kişinin tat almasında değişiklikler olacaktır. Tuzlu yediklerinden şekerli veya şekerli yediklerinden acı hissedebilmesi gibi durumlar olacaktır ya da yediklerinde metal bir tat kalacaktır. Ağızda bir anda kaşıntı ve yanma gibi hisler oluşabilir. Herhangi bir yiyecek yemeden veya içecek içmeden de ağız içi boşken tat oluşabilecektir. Tat Alma Bozukluğunun Tedavisi Nasıl Yapılır? İnsanlarda tat alma bozukluğu ortaya çıktığında, Kulak Burun Boğaz doktoruna giderek muayene olmaları gerekmektedir. Doktor tarafından yapılacak olan testler sonucunda hastalığın ismi konulur ve tedavisi için uygun yol belirlenir. Doktor bu duruma neden olan faktörleri bilmesi halinde daha kolay tedavi edecektir. Genellikle geçici olan bu durum, tat alma duyusunun kaybı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bazen hastanın Alzheimer hastalığı veya karaciğer hastalıklarının belirtisi olabilir. Eğer yaşadığınız şehirde hava kirliliği varsa veya sürekli olarak şiddetli kokuya maruz kalıyorsanız tat alma duyunuzda sorunlar olabilir. |
evet sigara kullaniyorum? ilac kullanmiyorum. da yillaardir boyle bisey yoktu bu ye i oluyor? sanki hamile olursun yemegi kesemessin surekli yemek istersin biraktigin zaman agiztadin degissirya. benim sorunum nedir? soguk alginligi gibi agzimdaki tat.lutfen sorunum nedir. seker belirtisi de olaabilirmi? ne yapmam lazim?
Cevap yazAyşe hanım sigara kullanımı zamanla dildeki yapının anatomisinin bozulmasına neden olmaktadır. İlerleyen zamanlarda sigaranın zararlı etken ve etmenlerinden dolayı ağız tadının bozulmasına neden olmaktadır. Problemi çözmek için sigarayı bırakmanız gerekiyor. Sigarayı bırakmanız sonrasında ağız tadı bozukluğu son bulacaktır. Gerekirse uzman hekimlerden yardım alabilirsiniz.
Ağzıma kötü bir koku geliyor ve bu beni rahatsız ediyor yemek yiyemiyorum ne yapmalıyım
Cevap yazAğız kokusunun bir çok sebebi vardır. Ağız hijyeninize dikkat etmelisiniz, kulak, burun, boğaz hastalıkları da ağız kokusunun sebeplerindendir. Eğer uzun süredir sigara kullanıyorsanız sigarada etkiliyor olabilir. En yakın sürede doktora baş vurarak sebebini öğrenerek bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz.
Merhaba, ayşe hanım bence ciddi anlamda bir doktora görünün en azından içten gelip gelmediğini öğrenip, rahatlayabilirsiniz. Bazen diş arasına bazen artık sıkışabiliyor, oda koku yapabilir.
Yetigim yemekler bana tusz ve tatsız geliyor.eksiği ayırt etmiyorum KBB Dr gittim antibiytk ve b12 vitamini vergi tüzelecekmi cvp sanız memnun olurum
Cevap yazDemir eksikliği sorunu ya da aşırı sigara kullanımı gibi etkenler bu durumu tetiklemektedir. Ancak yaşadığınız ağız tadı bozulması sorunu geçici bir durup olup yakın zamanda kurtulabilirsiniz. Ancak aradan birkaç gün geçmesine rağmen hala aynı sorunu yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza detaylı bilgi vermeniz gerekmektedir. Geçmiş olsun.