Oruçluyken Ağız Kokusunun NedenleriOruçluyken ağız kokusu, her insanın başına gelebilen bir durumdur. Ramazan ayının her gününde gün boyunca süren açlık ve sıvı tüketiminin olmaması sonucunda ağız kokusu meydana gelir. Bazı profesörlerin bu duruma karşı sunduğu en başlıca çözüm, orucu bozmamak şartıyla sıvıyı yutmadan dikkatlice dişleri temizlemektir. Ramazan ayında oruç tutarken diş fırçalamak en başlıca çözüm olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra gün içerisinde oruçluyken macun kullanmadan diş fırçası ile dişlerinizi fırçalayarak ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Oruçluyken Ağız Kokusu ve SağlıkOruçluyken ağız kokusu, oruç tutan kişiyi rahatsız ettiği gibi çevresindeki kişileri de rahatsız edebilir. Ağız kokusu, bireylerin sabah kalktıkları zaman sindirim kanallarında birikmiş olan gaz veya dil arkasında üremiş olan bakterilerden kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde oruçluyken ağız kokusunun %87'sinin dil ve diş eti iltihabından meydana geldiği belirtilmektedir. Bu tür olaylar, doktorların küçük muayeneleri sonucunda kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Oruçluyken ağız kokusu, sadece açlık nedeniyle kaynaklanmamış olabilir. Bu durum, akciğer enfeksiyonları, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği veya metabolizmadaki bozuklukların bir habercisi de olabilir. Bu tür olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için sık sık doktorunuza başvurunuz. Oruçluyken Ağız Kokusunu Minimize Etme YöntemleriAğız kokusunu minimize etmek için tükürüğü nötr yapacak gıdalar tüketmek önemlidir. Bu tip gıdaların başında su gelmektedir. Ramazan ayında bol bol su tüketilmesi ağız kokusunu azaltacaktır. İftar ile sahur vakitleri arasında çok fazla çay ve kahve gibi sıvılar tüketilmemelidir. Bu tip sıvıların yerine tükürük maddesinin akışkan hale getiren su tüketilmelidir. Sahur zamanı yenilen yemeklerin sonrasında ezan vakti gelene kadar ağızda az miktarda taze nane veya karanfil bulundurulabilir. Böylece ağız kokusu en aza indirgenir. Ayrıca sahurda yediğiniz uygun yemeklerin içerisine tarçın ilave ederek ağız kokusunu azaltabilirsiniz. Bu yemeğin ardından diş aralarında kalan yemek kalıntılarından kurtulmak için diş ipi kullanmanız gerekmektedir. Bu sayede yemek kalıntılarının ağızda koku yapmasının önüne geçebilirsiniz. Ağız Kokusunu Önleyen GıdalarAğız kokusunu sona erdiren yiyeceklerin başında şunlar gelmektedir:
Bu tür gıdalar tüketilerek ağız kokusunun önüne geçebilirsiniz. |
Oruçluyken ağız kokusu yaşıyorum ve bu durumdan çok rahatsızım. Dişlerimi fırçalamak orucu bozar mı? Ayrıca, sahurda hangi yiyecekleri tüketerek ağız kokusunu azaltabilirim?
Cevap yazMerhaba Topuz,
Oruçluyken ağız kokusu yaşıyor olman gayet normal bir durumdur. Dişlerini fırçalamak orucu bozmaz, ancak diş macununun yutulmaması gerektiğini unutmamalısın. Sahurda ağız kokusunu azaltmak için şunları yapabilirsin:
1. Bol su iç: Su, ağız içindeki bakterilerin azalmasına yardımcı olur ve ağız kokusunu hafifletir.
2. Yoğurt tüket: Yoğurt, ağızda kötü kokuya neden olan bakterileri azaltabilir.
3. Lifli gıdalar: Elma, havuç gibi lifli gıdalar tükürük üretimini artırır ve ağızdaki kötü kokuyu azaltır.
4. Nane ve maydanoz: Bu yeşillikler doğal ağız kokusu gidericilerdir.
Bu basit önerilerle ağız kokusunu hafifletebilirsin. Umarım bu bilgiler sana yardımcı olur. Oruçlarının kabul olması dileğiyle.