Ağız Kokusuna Çözüm
12 Temmuz 2024

Ağız Kokusuna Çözüm


Ağız kokusu, ağızda hoş olmayan ve kişinin hem kendisini hem de çevresindekileri ciddi anlamda rahatsız eden bir sorundur. Sigara, aşırı baharatlı yiyecekler, ağız kuruluğu, ağız içi enfeksiyonlar, diş çürükleri, yetersiz ağız hijyeni, bazı sağlık sorunları, kullanılan ilaçlar ve daha birçok faktör ağız kokusuna yol açabilir. Ağız kokusu dilde beyazlık, ağız kuruluğu ve ağızda hoş olmayan tat ve koku gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Ağız kokusuna çözüm getirebilmek için sigarayı bırakmak, ağız hijyenini sağlamak, kötü beslenme alışkanlıklarından kurtulmak ve gargara yapmak gibi önlemler alınabilir. Dişlerin düzenli fırçalanması, gargara sularının kullanılması ve ağız kokusuna yol açabilecek gıdaların tüketilmemesi ile ağız kokusuna çözüm getirilebilir. Ağız kokusu bazen kronik olabileceği gibi geçici bir sorun olarak da ortaya çıkabilir. Alınan tüm önlemlere rağmen ağız kokusu devam ediyorsa, bu durum bazı hastalıklar nedeniyle oluşmuş olabilir. Bu nedenle uzman bir doktora başvurmak ve ağız kokusunun neden kaynaklandığını araştırmak gerekir. Kokunun nedeni tespit edilerek, nedene yönelik tedavi başlatılır ve ağız kokusuna çözüm getirilebilir.

Ağız Kokusuna Çözüm Yolları

Su Tüketiminin Arttırılması: Yeteri kadar su içmemek ağızda kuruluğa yol açarak kokuya neden olabilir. Yetersiz su tüketimi, ağız içinde bulunan bakterilerin temizlenmesine engel olur ve ağız içindeki bakteriler her geçen gün çoğalır. Bu nedenle ağız kokusuna çözüm getirebilmek için su tüketimine özen gösterilmelidir.

Çinko Eksikliği: Çinko ağırlıklı beslenmek, ağız kokusunu engelleyebilir. Vücutta yaşanan çinko eksikliği, ağız içinde mikropların oluşumuna yol açar. Çinko eksikliğini gidermek için kakao, kabak, kabak çekirdeği tüketilebilir. Bu sayede ağız kokusu çinko eksikliğinden kaynaklanıyorsa önlenmiş olur.

Probiyotikler: Bağırsak problemleri, ağız kokusuna neden olan faktörler arasında yer alır. Bağırsak problemleri nedeniyle ortaya çıkan ağız kokusu, probiyotiklerin düzenli tüketimi ile ortadan kaybolabilir. Yoğurt, kefir, lahana turşusu ağız kokusunu giderebilir.

Sebze ve Meyve Tüketimi: Neredeyse tüm meyve ve sebzeler sağlık açısından faydalıdır. Her sebze ve meyvenin farklı faydaları vardır. Ancak direkt olarak ağıza temas ettikleri için ağız hijyeni ve sağlığı açısından oldukça faydalıdırlar. Ağız içinde oluşan zararlı bakterileri yok ederek ağız kokusunu önlerler.

Isırgan Otu Çayı: Ağız içinde oluşan kötü koku, vücutta biriken maya, metaller ve farklı toksinler nedeniyle ortaya çıkan bir sorun olabilir. Ağız kokusu, sağlıklı bir diyet programı ile kontrol altına alınabilir. Isırgan otu ya da ısırgan otu çayı, ağız kokusunu önlemek için kullanılabilir. Vücutta biriken toksinleri atmak için kullanılabilecek ideal bitkilerden biri ısırgan otudur. Gün içinde 1-2 fincan ısırgan otu çayı ağız kokusu için içilebilir.

Çaylar: Siyah çay ve yeşil çay, ağız kokusunu gidermek için kullanılabilir. Siyah çay, antioksidan bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliği ile dişlerde plak oluşumunu engeller ve dolayısıyla ağız kokusuna karşı iyi gelir. Yeşil çay, tıpkı siyah çay gibi ağızda oluşan kötü kokuyu giderici etkiye sahiptir.

Ağız Kokusunu Gideren Bitkiler

  • Maydanoz
  • Karanfil
  • Rezene
  • Adaçayı
  • Meyan kökü
  • Ekinezya
  • Dereotu
  • Elma
  • Tarçın
  • Aloe Vera
  • Kereviz
  • Havuç
  • Nane
  • Limon

Ağız Kokusu Neden Olur?

  • Tütün ve tütün ürünleri
  • Tüketilen bazı gıdalar
  • Yetersiz diş temizliği
  • Sağlık sorunları
  • Ağız içi enfeksiyonlar
  • Protez kullanımı
  • Kullanılan bazı ilaçlar

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Pektürk

24 Nisan 2024 Çarşamba

3 ay önce kanal tedavisi gördüm. Dişimde yapılan bu işlemden sonra sürekli olarak ağız kokusu sorunuyla karşılaşıyorum. Bu durum günlük hayatıma da olumsuz bir şekilde yansımakta. Dişten kaynaklı olarak oluşan ağız kokusuna karşı ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Pektürk,

Kanal tedavisi sonrasında meydana gelen ağız kokusu genellikle enfeksiyon, dolgu materyalinin bozulması veya dişin doğru bir şekilde temizlenmemesinden kaynaklanabilir. Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Diş Hekimine Danışın: İlk olarak kanal tedavisini gerçekleştiren diş hekiminize başvurmanızı öneririm. Dişinizde bir enfeksiyon veya başka bir sorun olup olmadığını kontrol etmeleri gerekebilir.

2. Ağız Hijyenine Dikkat Edin: Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, ağız gargaraları da kullanılabilir.

3. Düzenli Kontroller: Diş hekimi kontrollerinizi aksatmadan devam ettirmeniz, olası sorunların erken tespit edilip çözülmesine yardımcı olur.

4. Dil Temizliği: Dil yüzeyinde biriken bakteriler de ağız kokusuna neden olabilir. Bu nedenle, dil temizliği yapmayı ihmal etmeyin.

Bu adımları takip ederek sorununuzu çözebilirsiniz. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Selen

Ağız kokusuna çözüm getirebilmek için sigarayı bırakmak, ağız hijyenini sağlamak, kötü beslenme alışkanlıklarından kurtulmak ve gargara yapmak gibi önlemler alınabilir. Dişlerin düzenli fırçalanması, gargara sularını kullanılması ve ağız kokusuna yol açabilecek gıdaların tüketilmemesi ile ağız kokusuna çözüm getirilebilir. Ağız kokusu bazen kronik olabileceği gibi geçici bir sorun olarak ortaya çıkabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Rahim Ağzı Yetmezliği

Rahim Ağzı Yetmezliği

Ağızda Tuz Tadı Neden Olur?

Ağızda Tuz Tadı Neden Olur?

Ağız Hastalıkları

Ağız Hastalıkları

Popüler İçerikler

Gece Ağızdan Su Gelmesi

Gece Ağızdan Su Gelmesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağız Kuruluğu Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Kuruluğu Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Ağız Kokusu

Hamilelikte Ağız Kokusu

Rahim Ağzı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Ağzı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Ağzı Kaşıntısı

Rahim Ağzı Kaşıntısı

Ağız Kuruluğu ve Halsizlik

Ağız Kuruluğu ve Halsizlik

Güncel

Gastrit Ağız Kokusu Yapar mı?

Gastrit Ağız Kokusu Yapar mı?

Güncel

Rahim Ağzı Hastalıkları

Rahim Ağzı Hastalıkları

Güncel

Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Oruçluyken Ağız Kokusu

Oruçluyken Ağız Kokusu

Ağız Hijyeni Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ağız Hijyeni Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ağız İçi Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Ağız İçi Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Ağızda Aft Belirtileri ve Tedavisi

Ağızda Aft Belirtileri ve Tedavisi

Ağızdan Acı Su Gelmesi

Ağızdan Acı Su Gelmesi