Ağız Kokusu Neden Olur?Ağız kokusunun farklı nedenleri olabilir. İnsanların önemli bir kısmını etkileyen ağız kokusunun en temel nedeni, ağız ve diş bakımına yeterince özen gösterilmemesidir. Bu sorun fizyolojik etkenler nedeniyle olabileceği gibi, psikosomatik ve gerçek ağız kokusu olan patolojik nedenlerden de kaynaklanabilir. Toplumda kulak burun boğaz hastalıklarından tedavi gören kişilerin ortalama %15 kadarının ağız kokusu şikâyetinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu sorun, insanlarda en fazla erişkinlik döneminde etkili olur ve mutlaka ciddiye alınmalıdır. Çünkü bazı ağız kokuları ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir ve aynı zamanda insanların sosyal ilişkilerini olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu nedenle ağız kokusunun nedeni tespit edilmeli ve buna uygun tedavi yolları uygulanmalıdır. Ağız Kokusu Etkisi Yapan Hastalıklar Nelerdir?
Ağız Kokusu Neden Olur?Ağız ve Diş Sağlığı: Ağız kokusunun en önemli sebepleri arasındadır. Kişilerin düzenli olarak diş fırçalamaması nedeniyle ağızda bakteri oluşumu ağız kokusuna neden olabilir. Diş eti iltihapları, diş çürümesi ve ağız içindeki enfeksiyonlar ağız kokusu nedeni olabilir. Dil ve diş eti hastalıkları yine ağızda bakteri üremesine neden olur. Bu etkiler yüzünden kişilerin rutin diş doktoru ziyaretlerini yapmaları ve ağız ve diş sağlığına önem vermeleri gerekir. Yeteri Kadar Su İçmemek: Az miktarda su içen kişilerde tükürük salgısı da azalır. Bu nedenle ağızda kokuyu önleyen en önemli unsur olan tükürük salgısının olması için, her gün en az 8 bardak su tüketilmelidir. Alerjik Yapıya Sahip Olmak: Alerjik yapıda olan kişiler alerjenlerin etkisiyle sıkça burun tıkanıklığı sorununu yaşar. Bu durum nefes almayı zorlaştırdığı için, ağızdan nefes almaya başlanır. Bu ağız kuruluğu yaşanmasını ve dolayısıyla ağız kokusunun oluşmasını sağlar. Bu nedenle bol su içilmesi gerekir. Beslenme Düzeninde Yapılan Hatalar: Günlük beslenme düzeninde soğan ve sarımsak gibi yiyeceklerin tüketilmesi ağız kokusu etkisi yaratır. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi ise balgam yapıcı etkiler gösterir. Bunlar ağızda kükürt kokusuna sebep olur. Bunlar dikkate alınarak, besinlerin uygun zamanlarda tüketilmesi gerekir. Sinüzit ve Bademcik Enfeksiyonları: Bu enfeksiyonlar ağız kokusu nedeni olabilir. Bu nedenle tedavilerinin aksatılmaması ve sıkça ağız gargaralarının yapılması tavsiye edilir. Reflü Rahatsızlığı: Bu sorun mide salgısı yüzünden oluşan mide ekşimesi nedeniyle ağız kokusu yapar. Bu nedenle reflü mutlaka tedavi edilmelidir. Önemli Hastalıklar: Kanser türleri gibi ciddi hastalıklar nadir olsa da boğaz, kulak ve burunla ilgili kanserli bulgular ağız kokusu etkisi yapabilir. Basit Şekerlerin Fazla Tüketilmesi: Beslenmede basit şekerlerin, fruktoz şurubu kullanılmış olan gıdaların, beyaz unun tüketilmesi halinde, ağızda bakteri oluşumu fazla olur. Bakteriler ise şekerlerin etkisiyle daha hızla çoğalırlar. Şekerli gıdaların hepsinde basit şeker kullanılmaktadır. Bunlar aynı zamanda diş çürüklerine neden olarak, ağızda kokuya sebep olabilir. Basit şeker tüketmeyi azaltmak ve su tüketimini artırmak faydalı olabilir. Sigara İçmek: Bu alışkanlık insanlarda ağız kuruluğuna neden olur. Aynı zamanda diş eti hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlar. Bu nedenle ağız kokusu etkisinden kurtulmak için, sigara içilmemelidir. Ağızdaki Eskimiş Protez ve Köprüler: Zaman içinde eskimiş olan protez ve köprüler ağızda besin artıklarının birikmesinde etken olur. Bu ağız kokusunu beraberinde getirir. Bu sebeple belirli aralıklarla diş doktoruna gidilerek, protez ve köprülerin kontrolü yaptırılmalıdır. Ağızda eksik dişlerin de mutlaka tamamlanması gerekir. |
Merhaba. Bazen çevremde arkadaşlarımla yakın temasta olduğum zaman konuştuklarında ağızlarından acayıp kötü koku gelmektedir. Ben bunun diş çürüğü sebebinden dolayı zannediyordum. Ama mide bazen açken ağız kokusu da olabiliyormuş. Ağız kokusu oluşumunda diş ve mide boşluğu ya da başka ne gibi etkenler olabilir. Bize bilgi verebilir misiniz?
Cevap yazMerhaba Uram,
Ağız kokusunun birçok farklı sebebi olabilir. Diş çürükleri bu sebeplerden sadece biridir. Diş etlerindeki enfeksiyonlar, yetersiz ağız hijyeni, dil yüzeyinde biriken bakteriler de ağız kokusuna neden olabilir. Bunun yanı sıra mide problemleri, özellikle reflü ve mide ülseri gibi durumlar da ağız kokusuna yol açabilir. Bazen açlık da ağız kokusuna neden olabilir; bu durum, mide asitlerinin ağıza kadar gelmesinden kaynaklanabilir.
Ayrıca, bazı yiyecekler ve içecekler de ağız kokusuna neden olabilir. Soğan, sarımsak, kahve ve sigara gibi maddeler tüketildikten sonra kötü koku yapabilir. Sistemik hastalıklar, özellikle diyabet, böbrek ve karaciğer hastalıkları da ağız kokusu yapabilir.
Bu nedenle, ağız kokusunun tam nedenini belirlemek için bir diş hekimine veya bir tıp doktoruna başvurmanız faydalı olabilir. Bu uzmanlar, sorunun kaynağını belirleyerek size uygun tedavi yöntemlerini önerebilirler.
Merhaba uram hanım. Ağız kokusu diş ve diş eti rahatsızlıklarından çok midede ve sindirim sisteminin diğer elemanlarında oluşan bir problem sonucu ortaya çıkar. Sosyal yaşamı kesinlikle çok kötü etkilediği gibi, psikolojik problemler de yaratır. İhmâl edilmeden bir ağız ve diş bakımı hastanesine görünmeniz ve tıbbi destek almanız gerekir.